Ekim 13, 2010

iş başa düştü dostlarım!

sevgili dostlarım,

Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı'nın Boğaz'ı gırgır avına açmasının tasası giderilemeden, size bir haberim daha var, malesef: Karadeniz'de ve Boğaz girişinde gırgır tekneleri çinekop çekmeye başladılar, bu hafta itibarıyla balık tezgahlarında ve lokantalarda boy gösterir artık.

Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı 14cm'lik çinekopu yasal av kabul ediyor, biliyorsunuz. dolayısıyla yasanın takipçisi Sahil Güvenlik de bildiği halde durumu ve kampanyamızın haklılığını teslim ettiği halde tüm toplantılarda... hiç bir şey yapamıyor!

anlayacağınız "çinekop avlanıyor burada" diye şikayet edeceğimiz bir mercii yok!

balıkçımız da ne zamandır bereketli bir av beklemekte ve bir yandan küresel ısınmanın etkisi, bir yandan azalan av kaynakları ve diğer yandan da üzerindeki borcun baskısı... ona güvenme, avlamamasını isteme imkanımız da yok!

oysa biz biliyoruz ki, 14 cm'lik çinekop henüz yumurta bırakmamış lüferdir ve lüferin soyu da tükenmekte!

dolayısıyla iş gene bize düşüyor dostlarım:

- gittiğiniz her yerde lüferin yavrusuna çinekop ve sarıkanat dendiğini vurgulayın.
- sağ elinizin karışını açın, ölçün. metre her daim taşıyamazsınız ama elinizle göz kararı da olsa ölçebilirsiniz size sunulan balığı: 24 cm'in altında lüfer balığını almayın, yemeyin.
- tezgahında iri lüfer gördüğünüz balıkçıyı, sarıkanat ve çinekop satmayan lokantacıyı onurlandırın, alış verişinizi ondan yapın, dostlarınızı ona yönlendirin, destek çıkın
- Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı'na bir soru dilekçesi gönderin: "Slow Food, Fikir Sahibi Damaklar hareketi 14 cm'lik çinekopu avlamaya devam ettiğimiz taktirde lüferin soyunun tükeneceğini söylüyor, Tarım Bakanlığı bu konuda bir çalışma yapıyor mu?" diye sorun.
- bugün tanesi 5 liraya gelmeyen çinekop, tanesi 35 liralık lüferin yanında "ucuz" görünebilir, ama o canım balığın çinekop haliyle 5 lira, bir yıl sonra lüfer halinde ise 35 lira geldiğini unutmayın. çinekop yemeyerek hem lüferin soyuna, hem balıkçımızın kazancına, hem de doğamızın sürdürülebilirliğine katkınız olduğunu herkese anlatın.

ucuz bir çinekopa çocuklarımızın lüferini sattırmayalım!

iş başa düştü dostlarım.
dolayısıyla hadi!
iş başına :))

biz de balıkçımız da lüfere hasret kalmayalım!

hürmetlerimle,
D.


Defne Koryürek
Slow Food, Fikir Sahibi Damaklar kurucu lideri
www.fikirsahibidamaklar.org
www.slowfoodanadolu.com
www.slowfood.com



Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı yetkililerine yollayacağınız dilekçeler için e-adresler:
yayin.baskan@tarim.gov.tr,
nihat.pakdil@tarim.gov.tr,
maydemir@kkgm.gov.tr,
duralik@kkgm.gov.tr,
vahdettink@kkgm.gov.tr,
maksoye@hotmail.com,
selamigulay@hotmail.com

2 yorum:

Unknown dedi ki...

işe başlandı bile

Defne Koryurek dedi ki...

:)))