Aralık 11, 2009

Sevgili dostlarım,

İklim değişikliği artık hayatımızı etkilemeye başladı. Son 10 yıl içinde yaşanan kuraklık, seller ve buzullardaki erimeler nedeniyle milyonlarca insan yaşadığı toprakları terk etmek zorunda kaldı. Bu yüzden milyonlarca insan yeterli gıdaya ulaşamadığı için aç, sağlık hizmetlerinden yoksun ve işşiz. Biz bu metni imzalarken, siz bu metni okurken, milyonlarca insan biraz yiyecek ve temiz suya ulaşabilmek için aç karınla kuyruklarda bekliyor.

Okyanustaki ada devletleri evlerinin ve topraklarının sular altında kalmasına engel olmaya çalışır, Afrika’da yaşayanlar artı 2 derecelik artışın kendileri için “ölüm” olduğunu haykırır, Türkiye gibi dünyanın pek çok ülkesinde çiftçiler beklenmedik iklim olayları nedeniyle mahsul alamazken daha ne kadar “umursamaz” davranacak ve bu acıları yok sayacağız?

Doğa korumacı, bilim insanı, çevreci ve aktivist Dr. Uygar Özesmi iklimdeki değişiklikler nedeniyle aç kalan milyonlarca insanın acısına ortak olmak, onların sesini duyurmak ve iklim değişikliklerini ve dolayısıyla daha fazla insanın aç kalmasını önlemek amacıyla Kopenhag İklim Zirvesi süresince iklim orucu tutuyor.

Bizler Fikir Sahibi Damaklar olarak, aynı eylemi gerçekleştiren Climate Justice Fast hareketiyle dayanışma içinde olan Özesmi’nin eylemini destekliyor, Türkiye’nin de diğer pek çok ülke gibi sera gazı salımlarını azaltma konusunda üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmesini bekliyoruz.

Kopenhag’da gelişmiş ülkeler sera gazı salımlarını 2020’ye kadar yüzde 40 indirmeyi taahhüt etmeli. Türkiye ise üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmek için mevcut gidişattan en az yüzde 30 indirim hedefi koymalı.

Lütfen, imzanızı benim imzama ekleyin ve iklim orucu tutan Dr. Uygar Özesmi’nin eylemini desteklediğimizi belgeleyelim. Uykuya aç yatanların yanında yerimizi alalım, bu mektubu aracı kılalım ve çocuklarımızın ve dünyanın geleceği için Türk hükümetinden Kopenhag’da üzerine düşeni yapmasını beklediğimizi iletelim.

Birlikte, değiştirebiliriz!

Defne Koryürek
Slow Food, İstanbul
Fikir Sahibi Damaklar konvivyumu kurucu lideri

4 yorum:

Oya dedi ki...

Turkiye hükümetinin bir an once iklim degiskligini durdurma yolundaki sorumlulugu ustlenmesini bekliyorum.
Oya Ayman

Meyvelitepe dedi ki...

Maalesef Türkiye tutumunu "uyuma, uyumaca, dil üstünde kaydırmaca" olarak zaten belirledi,bu tutumun değiştirilip daha etkin önlemler alınmasını bekliyor, umuyoruz.
Ancak şu an asıl sorun Danimarka'nın su yüzüne çıkan ve iklim görüşmelerini durma noktasına getiren "gizli anlaşması."
"The World Wants a Real Deal" (Dünya Gerçek Bir Anlaşma İstiyor) bildirisini yakın takibe almamız gerek. http://www.acikradyo.com.tr/default.aspx?_mv=a&aid=25476&cat=100
Saygılar
Jale

Zeynep Bengü dedi ki...

Dr. Uygar Özesmi'nin eylemini gönülden destekliyorum. Ben de "düşüncelerimle" Kopenhag'dayım...Umarım hükümet de durumun ciddiyetini artık önemser.
Zeynep Bengü

Defne Koryurek dedi ki...

sevgili dostlarim,

az once 300+ imzanizla birlikte mektubumuzu Kopenhag'daki toplantilara katilmak uzere yola cikan Cumhurbaskani Abdullah Gul'e yolladim.

imzasini imzama ekleyip, "birlikten guc dogar" diyen, "birlikte degistirebiliriz"e inanan tum dostlarimiza..

tesekkurlerimle,
D.

Bugün, iklim değişikliği sebebiyle zarar görenlerin sesini Kopenhag'daki liderlere duyurmak için oruç tutanlara, ben de katılacağım. Oruç tutacağım.