bu önemli bilgi GDO'ya Hayır Platformu aracılığı ile ulaştı:
180. Toplantı Basın Bülteni
21.09.2010
REKLAM KURULU 21.09.2010 TARİHİNDE 180'İNCİ TOPLANTISINI YAPTI.
REKLAM KURULU'NUN 21.09.2010 TARİHLİ TOPLANTISINDA GÖRÜŞÜLEN
DOSYALARLA İLGİLİ ALINAN KARARLAR AŞAĞIDA BELİRTİLMİŞTİR.
4) 2010/499- Konya Şeker Sanayi ve Ticaret A.Ş.'ye ait "Şeker Küpü Küp
Şeker" adlı ürünün ambalajı üzerinde yer alan ;" % 100 doğal pancar
şekeri" ve "Hiçbir şekilde GDO (Genetiği Değiştirilmiş Organizma)
içermez" şeklindeki ifadelerin, Tarım ve Köy İşleri Bakanlığınca
firmaya verilen Üretim İzin Belgesinde yer almadığı, bu nedenle
kullanılamayacağı; ayrıca bu ifadelerin "özellikleri açısından benzer
olan gıdalara üstün olduğunu beyan edecek biçimde" ve " tüm benzer
gıda maddeleri ile aynı karakteristiklere sahip olduğu halde, gıda
maddesinin özel karaktere sahip olduğunu ileri sürecek şekilde" olduğu
tespit edilmiş olup, söz konusu tanıtımların Gıdaların Üretimi
Tüketimi ve Denetlenmesine Dair Yönetmeliğe uygun olmadığına,
Bu durumun, 4077 sayılı Kanunun 16 ncı maddesi hükmüne aykırı
olduğuna, reklam veren Konya Şeker Sanayi ve Ticaret A.Ş. hakkında
anılan reklamları durdurma cezası verilmesine karar verilmiştir.
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
2 yorum:
Sayı : 2010/33 Konu: Bilgi Talebi hk.
SANAYİ ve TİCARET BAKANLIĞI
Reklam Kurulu Başkanlığına
Reklam Kurulu’nun 21.09.2010 tarih, 2010/499 sayılı 180’inci toplantısı kararlarının gıda başlıklı bölümünün 4. Maddesinde yer alan Konya Şeker Sanayi ve Ticaret A.Ş. “Şeker Küpü Küp Şeker” adlı ürününün ambalajı üzerinde yer alan ;“ % 100 doğal pancar şekeri” ve “Hiçbir şekilde GDO (Genetiği Değiştirilmiş Organizma) içermez” şeklindeki ifadelerin, Tarım ve Köy İşleri Bakanlığınca firmaya verilen Üretim İzin Belgesinde yer almadığı, bu nedenle kullanılamayacağı; ayrıca bu ifadelerin “özellikleri açısından benzer olan gıdalara üstün olduğunu beyan edecek biçimde” ve “ tüm benzer gıda maddeleri ile aynı karakteristiklere sahip olduğu halde, gıda maddesinin özel karaktere sahip olduğunu ileri sürecek şekilde” olduğu tespit edilmiş olduğu gerekçesiyle anılan reklamları durdurma cezası verilmesine karar verilmiştir.
Tarım ve Köy işleri Bakanlığı tarafından, 13 Ağustos 2010 tarih, 27671 Sayılı Resmî Gazetede yayınlanarak, 26/9/2010 tarihinde yürürlüğe giren, Genetik Yapısı Değiştirilmiş Organizmalar ve Ürünlerine Dair Yönetmeliğin, Gıdaların etiketlenmesi başlıklı 18/g maddesinde, “GDO’suz eşdeğer gıdaların etiketlerinde GDO içermediğini, GDO’dan oluşmadığını, GDO’dan elde edilmediğini ifade eden beyanlar yer alabilir.” Hükmü bulunmaktadır.
Bu nedenle de kararınıza dayanak olarak gösterdiğiniz gerekçelere ilişkin;
1)- “ % 100 doğal pancar şekeri” ve “Hiçbir şekilde GDO (Genetiği Değiştirilmiş Organizma) içermez” şeklindeki ifadelerin, Tarım ve Köy İşleri Bakanlığınca firmaya verilen Üretim İzin Belgesinde yer alma zorunluluğunun hangi mevzuat hükmüne göre olması gerektiği ya da yer aldığı,
2)- 26/9/2010 tarihinde yürürlüğe giren, Genetik Yapısı Değiştirilmiş Organizmalar ve Ürünlerine Dair Yönetmeliğin, Gıdaların etiketlenmesi başlıklı 18/g maddesinin kararınıza yönelik değerlendirmelerde dikkate alınıp alınmadığı,
3)- Bir ürünün GDO lu olmadığını açıklamanın gıda maddesinin “özel karaktere sahip olduğunu ileri sürecek şekilde” olduğuna karar verilmesinde hangi mevzuat hükümlerinin dayanak yapıldığı,
4)- Reklam Kurulu kararına konu olan ürünle ilgili, karar sürecinde hangi analiz/araştırma(lar) yapıldığı,
5)- Reklam kurulunda, İlgili kararın kaç oyla alındığı konularının yanıtları tarafımızca ve kamuoyunca öğrenilmek istenmektedir.
Bilgi edinme kanunu hükümlerine göre sorularımızın yanıtlanmasını talep ederiz.
Gereğini rica ederiz. Saygılarımızla.
Fuat ENGİN Genel Başkan
Sevgili Defne Hanim,
Blogunuz ve cabalarinizi takdirle ve saygiyla takip eden bir okuyucunuzum. Sizinle paylasmak istedigim ve hem gelecek nesillerin hem de bizim sagligimizi tehlikeye atan bir uygulamadan soz etmek uzere sizinle iletisime gecmeyi dusunurken bu gonderiyi gordum ve konuyla ilgili olduguna inandigim icin buraya yorum birakmaya karar verdim.
Benim babam ziraat teknikeri ve babamin ziraatci arkadaslarindan biriyle konusurken Turkiye'de pancar sekeri tariminin giderek azaldigini, misir sekerine daha fazla kota verildigini ve bunun da oldukca kaygilandirici bir gelisme oldugundan bahsetti.Soylediklerini aynen alintiliyorum: "Ülkemizde pancar üretimi en teknik tarımsal üretim kollarının başında geliyordu. Sertifikalı tohum kullanıliyor,avans, gübre ve ilaç gibi girdiler karşılanıyor,çiftçi ürününü baştan ne kadara satacağını biliyordu.Mısır şekerine pazar açmak için pancar ekim kotaları daraltıldı. A.B.ülkelerinde mısır şekeri kotası %2-5 arasinda Türkiye'de ise %15."
Burdaki temel sorun su: pancardan elde edilen seker sakkaroz iken misirdan elde edilen seker glikoz ve vucudumuza sakkaroz girdisi oldugunda cok daha kolay tatmin ediyor vucudun seker acigini. Oysa ki glikoz vucudun seker ihtiyacini gidermek yerine surekli insulun salgilatip daha fazla seker yediriyor. Bu konudaki en buyuk tehlike ise son donemde misir sekeri yedigimiz ictigimiz pek cok seyde kullanilmaya basladigi icin 5-10 yil sonra ABD gibi obezitenin oldukca yuksek oldugu bir toplum olma olasiligimizin hizla artmasi...
Ben bu konuda Tarim Bakanligi'na bir dilekce yazmayi planliyorum ancak eger siz de blogunuzda bu konuya yer verirseniz belki daha genis bir kitleye ulasma imkanimiz olur ve daha etkili bir 'tepki' hareketi olusturulabilir diye dusundum.
Yardimlariniz icin simdiden cok tesekkur ederim,
Saygi ve sevgilerimle,
Gulay Turkmen
Yorum Gönder