Şubat 21, 2010

Ben Burdur'da doğdum ve liseyi bitirinceye kadar Burdur'da yasadim. Buyuk bir aileydi bizim ailemiz, babaannem ve dedemlerle birlikte, ahsap 2 katlı, arkasinda bahcesi olan bir evde yasardik.

Mahallemizin adi ise "degirmenler mahallesi". Yanilmiyorsam 9 su degirmeni varmis o bolgede ve bu yuzden bu adi almis. Ben cocuklugumdan bunlarin 4-5 tanesini animsiyorum, su savaklarinin orada sogut agaclarinin altinda oynardik, kuzenlerimizle ve kardesimle.

Babaannemlerin uzum baglari, her yil bugday, arpa, hashas gibi urunlerin ekildigi tarlalari vardi. Ilkbaharda gitmeye baslardik bagdaki asmalarin bakimi icin ve yaz gelince tarladan gelen bugdaylar ogutulmek icin degirmenlere gidilir, sonbaharda ise uzumler toplanir, cignenir ve buyuk bakir kazanlarda (tava denir, daha alcak duvarlidir kazana gore) kaynatilirdi. Biz cocuklar, pekmez kaynatildiktan sonra cocuklar icin kazanin dibinde birakilip, iyice koyulastiktan sonra cubuklara dolanan bir nevi pekmez macununu beklerdik...Bu bizim uzum toplanirken, sirasini cikarmak icin cignerken, kazanin altında yakilacak odunlari tasirken yaptigimiz yardimlarin oduluydu...

Mahalle aralarinda, bazi evlerin firinlari vardi.Bu firinlar bir evin avlusunda olurdu ve o evin kadinlari firini yakar, ekmekleri pisirirdi. 15 gunde bir yakilirdi bu firinlar ve herkes sirasini bir gun onceden alirdi ekmeklerini pisirtmek icin.

İste bu gunlerde annem ve babaannem sabah cok erkenden kalkip, agac hamur teknelerinde hamurlarini yogururlar, hamur kabarinca da 4 kolu olan bu tekneyi beraberce tasiyip mahalle firina giderlerdi. Ekmegini pisirtmis komuslarimiz cikarken biz girerdik avludan iceri, giren de cikan da"bereketli olsun," derdi birbirine. Maya konusunu cok kazimamisim hafizama, ama eksi maya olduguna eminim. Firinda buyuk somunlar halinde pisirilen ekmekleri 15-20 gun yerdik. Hele kis gunlerinde soba uzerinde kizartip, ustune tereyagi veya kaymak ile inanilmaz bir lezzetti o...

Lise yillarima dogru once o su degirmenleri elektrikle isleyen degirmenlere dondu, daha sonra insanlar bugdaylarini degirmenciye verip yerine beyaz un almaya basladilar sadece baklava ve borek yapmak icin. O mahalle firinlari da bir bir kapandi, cunku buharli firinlarda pisirilmis beyaz ekmek almisti "ev" ekmeklerinin yerini...

İste eksi maya ile ekmek yapma konusu gundeme gelince, tum bu anilarim canlandi gozumde.
Belki cocuklugumun lezzetini yakalarim ne dersiniz?

Malzemelerimi hazirladim, sevgili Filiz ve Sandy'i bekliyorum hareket almak icin.

Mayamiz eksi, ekmegimiz bereketli olsun :)
-Hatice ÖZAYDIN
Eksi Maya 201 arefesinde, FSD google gruba hitaben

2 yorum:

Unknown dedi ki...

İKİ YÜZLÜ KAMPANYA
KAMPANYANIZA DESTEK VEREN TÜDAV VE BAŞKANI PROF.DR BAYRAM ÖZTÜRK DİĞER TARAFTAN BAHAR AYLARINDA BALIK GÖÇLERİ SIRASINDA KURULAN BEYKOZ DALYANINA NOSTALJİK OLDUĞU GEREKÇESİYLE DESTEK VERMEKTEDİR . NASIL YAMAN ÇELİŞKİDİR BU.

Unknown dedi ki...

İKİ YÜZLÜ KAMPANYA
KAMPANYANIZA DESTEK VEREN TÜDAV VE BAŞKANI PROF.DR BAYRAM ÖZTÜRK DİĞER TARAFTAN BAHAR AYLARINDA BALIK GÖÇLERİ SIRASINDA KURULAN BEYKOZ DALYANINA NOSTALJİK OLDUĞU GEREKÇESİYLE DESTEK VERMEKTEDİR . NASIL YAMAN ÇELİŞKİDİR BU.