Kasım 09, 2009

İzmir Büyükşehir Belediyesi, açıklama, 9 Kasım 2009


GDO’ya inat!

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Tahtalı Havzası’nda başlayıp Yarımada bölgesinde devam ettiği organik tarım çalışmalarına hız verdi. Organik tarımda “genetiği değiştirilmiş ürün ya da tohum” kullanımı, yasa ve yönetmeliklerce kesin ve açık bir şekilde yasaklanıyor.

İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı Tarım, Park ve Bahçeler Daire Başkanlığı Organik Tarım Birimi tarafından yürütülen organik tarım çalışmaları, Tahtalı Havzası’nın ardından Yarımada bölgesine de yaygınlaştırılmaya başlandı. Son olarak organik tarım ile ilgili bilgi ve eğitim vermek üzere Urla’da üreticilerle bir araya gelen İzmir Büyükşehir Belediyesi yetkilileri, gündemin bir numaralı tartışma konusu olan “genetiği değiştirilmiş organizmalar” konusunda da üreticilere bilgi verdi. Genetiği değiştirilmiş gıdaların biyoçeşitlilik, sağlık ve ekolojik denge konularında tehlikeli olabileceği uyarısında bulunan Büyükşehir Belediyesi yetkilileri, tüm bu soru işaretlerinden uzak durmak için en etkili yöntemin “organik tarım” olduğunu söyledi.

Üreticilerin organik tarıma geçiş yaparak, vatandaşların da organik ürün alarak bu tartışmalardan uzak kalmasının mümkün olduğunu söyleyen Büyükşehir Belediyesi uzmanları, “Organik tarım yasa ve yönetmelikleri, genetiği değiştirilmiş ürün ya da tohum kullanımını kesin ve açık bir şekilde yasaklamıştır. Organik tarım metodu ile yetiştirilen ürünler, herhangi bir kimyasal ilaçlama yapılmadan ve tamamen kendi doğal ortamında, sağlıklı olarak yetişmektedir” belirttiler.

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin gen (tohum) kaynaklarının korunmasına yönelik Gen (Tohum) Bankası Projesi çalışmaları da halen devam ediyor.

İZKA projesi
“Sosyo-ekonomik kalkınma için sürdürülebilir bir örnek: Yarımada’da organik tarım” isimli proje; İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından İZKA Sosyal Kalkınma Mali Destek programı çerçevesinde, İzmir Tarım İl Müdürlüğü, Ekolojik Tarım Organizasyonu Derneği (ETO) ve Ege Üniversitesi işbirliğinde yürütülüyor. Bu kapsamda Urla’da ve Seferihisar’da çiftçilerle çeşitli toplantılar yapan ve organik tarım hakkında bilgiler veren Büyükşehir Belediyesi yetkilileri organik tarımın önemini anlatan toplantılarına önümüzdeki günlerde de devam edecek.

Büyükşehir’in organik tarım çalışmaları
1 İzmir Büyükşehir Belediyesi, tarlalarda üretilen ürünlerde hiçbir kimyasal maddenin kullanılmaması ve kentin önemli içme suyu kaynaklarına sahip olan Tahtalı Havzası’nın kirletilmeden korunması amacıyla, Havza genelinde “organik tarım”ı yaygınlaştırmak için yoğun çalışmalar sürdürülüyor.
2 Efemçukuru Havzası’nda “İzmir Enfesi” türü üzüm yetiştirilmesi için çalışmalar devam ediyor.
3 Tahtalı Havzası’ndaki çiftçilere yönelik toprak ve yaprak analizi yaptırılıyor.
4 Tahtalı Havzası’nda bağ çubuğu başta olmak üzere organik tarım amaçlı meyve-zeytin fidanları dağıtımı hedefleniyor.
5 Organik tarım yapan çiftçilere ücretsiz danışmanlık yapılıyor.
6 Organik tarım yapan üreticiler ile alıcıların buluşturulması için çeşitli çalışmalar hayata geçiriliyor. Bu kapsamda önümüzdeki süreçte “organik ürün pazarı” kurulması amaçlanıyor.
7 “Sosyo-ekonomik kalkınma için sürdürülebilir bir örnek: Yarımada’da organik tarım” isimli proje; İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından İZKA Sosyal Kalkınma Mali Destek programı çerçevesinde, İzmir Tarım İl Müdürlüğü, Ekolojik Tarım Organizasyonu Derneği (ETO) ve Ege Üniversitesi işbirliğinde yürütülüyor.

bu bilgiyi bizlere ileten sevgili dostumuz, SF Tr/İzmir Bardacık konviviyumu kurucu lideri Nedim Atilla'ya teşekkürlerimizle..

Hiç yorum yok: