Eylül 07, 2009

GDO ihtimalinden uzak beslenme orucumuzda 4. haftaya giriyoruz..

7 yorum:

YEŞİM dedi ki...

Ülker'den sonra onca firma arasından üç hafta gecikme ile Milka'dan da cevap geldi!

Sayın Yeşim GÜRİŞ;

Öncelikle sitemizde meydana gelen teknik bir aksaklıktan ötürü e-mailinize geç cevap verebildiğimiz için özür dileriz.

E-mailiniz için teşekkür ederiz.

Ürünlerimizin güvenliği ve tüketicilerimizin ürünlerimize olan inancı ve güveni bizim en başta gelen önceliğimizdir. Ürünlerimizde, sıkı kalite ve güvenlik kurallarımıza ve bütün yasal düzenlemelere uygun gıda maddeleri kullanmaktayız.

Genetiği değiştirilmiş ürünlerin kullanımı ve paket üzerinde bildirilmesiyle alakalı 1829/2003 numaralı Avrupa regülasyonunda (http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:L:2003:268:0001:0023:EN:PDF) genetiği değiştirilmiş ürünlerin kullanımı durumunda açık şekilde paket üzeinde bildirilmesi kurala bağlanmıştır.

Kraft Gıda'nın Türkiye'de sattığı Milka ürünlerinin yukarıda belirttiğimiz Avrupa regülasyonuna uygunluğunu ve buna bağlı olarak genetiği değiştirilmemiş gıda maddelerinden üretildiğini temin ederiz.



Ürünlerimize her zaman güven duyacağınız inancıyla tekrar teşekkür eder, sağlık ve mutluluklar dileriz.



Saygılarımızla;



Kraft Gıda Türkiye

Defne Koryurek dedi ki...

grupdaki yazışmamızda aldığımız karar "gdo demekten çekinmeyen, uyduğu yasa kurallarını ifade eden ve GDO olmadığı teminatı veren" bir tüketici hattı mail'ini mükafatlandırmak ve buraya taşımak oldu.

ancak, önemle altını çizmeliyiz ki, her tüketici önce kendi ikna olmalı bu beyanın doğruluğuna.

yani, ilgili yasayı online okumalı, ürünü eline aldığında etiketini incelemeli ve hatta google araştırması yapıp Milka'nın her hangi bir noktasında dünyanın bu beyanına aykırı bir usulü var mı, kontrol etmeli.

gıdanın geleceği, yani çocuklarımızın geleceği ona sahip çıkanların geleceğidir, unutmadan.

biz başlattık, lütfen, el birliği ile devam edelim.

sevgilerimle,
D.

YEŞİM dedi ki...

Yasal izini de aldıktan sonra Ülker'in GDO konusundaki yazılı beyanını da burada paylaşalım.

Sn. YESİM GURİS,

Ülker ürünlerine göstermiş olduğunuz ilgiden dolayı çok teşekkür ederiz.

Ülker yerli üretim mısır kullanmaktadır. Emülgatör olarak kullandığımız soya lesitini de GMO's free (genetiği değiştirilmemiş) soyadan elde edilen lesitindir. Ürünlerimizde genetiği değiştirilmiş hammadde veya gıda katkı maddesi kullanılmamaktadır.

GDO ürünler, 1996 yılından itibaren ticari olarak başta ABD olmak üzere tüm dünyada kullanılmaktadır. Bir yeni ürün ticari olarak piyasaya çıkmadan önce seri testlerden geçirilir; elde edilen verilerle ilgili resmi kuruluşlardan onay alınır. Bu testlerin sonuçlanması ve verilerin değerlendirilmesi 10-15 sene gibi bir zaman alır. Dolayısı ile GDO ürünler ticaretine müsaade edilmiş, her zaman çeşitli yönleriyle incelenip testlerden geçmiş, mevcut ürünlere denkliği ispatlanmış ürünlerdir.

Her ürün GDO ürün değildir. Ticaretine müsaade edilen GDO ürünler birkaç çeşittir. Her ülke kendi koşullarında GDO ürünü inceler, değerlendirir, kontrol eder ve izler.

Türkiye’de GDO tohum girişi ve kullanımı yasaktır. Denetimi Tarım Bakanlığı tarafından yapılır. Türkiye’de GDO ürün yetiştirilmemektedir.

Ülker yerli kaynakları tercih eden bir firmadır, dolayısı ile üretiminde yerli mısırdan elde edilen ürünleri kullanmaktadır. Bu aşamada bir plan çerçevesinde kullandığı ürünlerin GDO olup olmadığını da resmi kuruluşlarda kontrol ettirmektedir. Diğer taraftan pirinç GDO değildir. Ticari pazarda GDO pirinç yoktur. Mısır örneğinde açıklandığı gibi Ülker pirinçte de yerli üreticiler tarafından ekilen ürünü kullanmaktadır.

Özetle Ülker, bir taraftan bilimsel çalışmaları yakından takip eden diğer taraftan tüketicisine güvenli ürün sunan bir üreticidir.

İlginiz ve duyarlılığınız için tekrar teşekkür eder; Ülker ürünlerini gönül rahatlığıyla ve afiyetle tüketerek sağlıklı ve mutlu uzun bir ömür geçirmenizi dileriz.

ÜLKER Tüketici Danışma Merkezi
http://www.ulker.com.tr/iletisim.aspx

Defne Koryurek dedi ki...

ne kadar gdo'suz mısır da kullansalar, mısır şurubu kullandıkları sürece, ürünleri gdo'lu olacak (mısır şurubu imalat teknolojisi gereği)

gene de sormadan edemiyor insan, madem Ulker'in ürünlerinde GDO yok, neden bu özel durumu Sagra gibi paketlerin üzerine yazmıyorlar?

ister istemez bu beyana rağmen ürünlerinin GDO'lu olma ihtimalini düşündürüyor bana.

D.

Defne Koryurek dedi ki...

mısır şurubunun imalat teknolojisine dair : "Most of the enyzmes used in starch saccharification are produced with the help of genetically modified microorganisms. " http://www.gmo-compass.org/eng/grocery_shopping/ingredients_additives/37.products_starch_corn_syrup_fructose_glucose.html

hindiba dedi ki...

Milka, Greenpeace Almanya'nin Temmuz 2009'da hazirladigi "Gen Teknolojisiz Alisveris" rehberinde kara listede bulunuyor maalesef...

Defne Koryurek dedi ki...

teşekkürler Evren! derhal grupla paylaştım katkınızı. eksik olmayın. takipcisi olacağız,

sevgiler.
D.