Ağustos 08, 2009

"Green Cuisine: The five tastiest politically-correct restaurants in town."

İstanbul'da bu kategorinin altına listeleyebileceğimiz lokantalar var mı? Böyle bir kategori bu şehrin tasası mı? Tüketici ne kadar bilinçli tüketiyor?

Katkılarınızı bekliyoruz.

2 yorum:

banu ergin dedi ki...

Defnecigim, icine sine sine nasil cevirirdin turkceye bu soruyu? icinden cikamadigimdan soruyorum..

banu e.

Defne Koryurek dedi ki...

Olmadığını ve sebebinin öncelikle biz yani tüketici ve onun talepleri olduğunu idrak etmemizi umduğum için sordum. Yoksa, bu soru bana sorulduğunda, meslekten biri olarak, cevap veremeyeceğimi, böylesi sığ bir ekonomide, böylesi limitli bir sektörde hiç bir işletmecinin böylesi bir misyonla yola çıkamayacağını söylüyor ve bu kategoriye girdiğini düşündüğüm bir lokantayı dahi telaffuz etmiyorum. Geçen gün güzel bir sohbet sırasında, ben, bir aşçı ve onun çalıştığı lokantanın işletmecisi konuşurken laf döndü dolaştı daha iyi, daha doğru malzeme kullanmaya.. Aşçı dostum işi üzerine alındı, tabi kullanmam gerekir diye. İster istemez müdahale ettim: önce talebi yaratmamız gerek diye. Aşçı ya da işletmeci belki işlerin iyi gittiği bir dönemde bir fantezi yapar ve bölgenin lezzetli ve gözbebeği ürünlerini işletmenin fiyat politikasını hiçe sayarak menüye koyarlar. Ama eğer biz, tüketiciler bu değeri anlamazsak, ona geldiğimizi ve ona değen rakamı ödemeyi taahüt ettiğimizi hissettirmezsek, ekonominin az sıkıştığı an, işletmeci halden en ucuz gelene kapısını açacaktır. Ürün yerelmiş, değilmiş, gözbebeğiymiş, GDO'luymuş... neticede işletmecinin görevi ticarethanenin hayatiyetini garantilemektir.

Belki sorum, okuyan kimi tüketiciye az da olsa sorumluluğunu düşündürür, demiştim.

:)

Sevgiler,
D.