Temmuz 31, 2009

Kuyuya atılan taşı kim çıkartır?

"Organik gıdaların daha besleyici ya da sağlıklı olduğu ile ilgili genel kanının yanlış olduğu tespit edildi." diyen gazete haberini okumuşsunuzdur, eminim. O halde tavsiye ederim, "..looking at foods as if their nutrient content is all that matters - not production methods, not effects on the environment, and not even taste." diyen Marion Nestle'nin yazısını da okuyun. Çünkü, malesef, gazete bu haberi takip etmeyecek. Bir taş atacak kuyuya.. o kadar. Üstelik toprağımızın, tohumumuzun bereketini idrak etmemiz gereken bir zamanda. GDO'ların kıskacından çifçimizi korumamız mümkünken, toprağa saygılı tarım konuşma şansımız hala mevcutken ve modern derebeylerine "hayır" deme imkanımız varken...

Ama herşeyin de tam tamına "uçurum kenarı"ndayken, biz.

Yani, süpermarketlerimizde 700 kadar ürün zaten GDO içerirken, yani çocuklarımızın içtiği her bir yudum cola, gazoz, şeker bayramında dostlarımıza ikram edeceğimiz baklava, dün gece akşam serinliğinde içtiğiniz bira mısır şurubu içerirken, yani çifçimiz zaten hibrid tohum üzerinden köleleştirilmekteyken, yani Adana'daki hanımağalar GDO'lu tarımı tercih eder ve derebeyleriyle içli dışlı gezilere katılırken ve yazıları takip edilen kalemler cehalet içindeyken..

Gazete, hayır, bu haberi takip etmeyecek... Organik gıdalar daha besleyici değil, diyecek ve geçip gidecek.

Çok çalışmam gerek anne, çoook!
-Defne KORYÜREK

6 yorum:

Duygu Unal dedi ki...

Gruba (FSD) da mail atmayi dusunuyordum aslinda ama simdi yeri geldi yazabilirim... Gectigimiz ay bu konuda cok guzel bir kitap okudum: Michael Pollan'dan "In Defense of Food", bir de ustune nefis bir film izledim sinemada: Food Inc.

Gocebe'ye fragmani da yukledim ilgilenenler icin:

http://gocebe.blogspot.com/

(sayfanin sonunda, konu basligi: Hungry for Change?)

Hem kitabi hem filmi tavsiye ederim ama eger ki filme ulasamazsaniz, DVD ciktiginda gruptan birine postalayabilirim buradan belki toplanip izlemek istersiniz.

Sevgiler,
Duygu

Defne Koryurek dedi ki...

sevgili Duygu,

ilgin icin cok, cok tesekkurler, ama yan sutundaki etkinlik programinda da olacak, biz Food, Inc.'i gecen ay seyrettik!

:)

sevgiler,
D.

Duygu Unal dedi ki...

coktan izlemissiniz! gozumden kacmis :)

Defne Koryurek dedi ki...

evet :) çok da faydalandık. paralelinde seyrettiğimiz the future of food ve the world according to Monsanto'yu da katınca, "gözümüz açıldı" demek abartılı olmaz.

gene de, bizi düşündüğünüz için teşekkür etmeme izin verin lütfen. biz atlamış olsaydık, sayenizde yakalayacakmışız besbelli. iyi ki varsınız.

D.

simon t. dedi ki...

linkini verdiğiniz gdo'suz ürün veri kılavuzu türkiye için de hazırlansa keşke. ama bu konuda ne kullandığının farkında olan üretici şirket bulmak, onlardan bilgi almak filan çok zor olacağından biraz büyük ölçekli bir iş.

Defne Koryurek dedi ki...

google grubumuza katilin. su anda Ulker, Efes, Starbucks ve Nero ile basladigimiz sorgulamaya recel ve bal uzerinden devam ediyoruz. kisa sureli bir calisma olmayacak suphesiz, ama belki bitirir ve makul bir rehber yaratabilirsek, baskalarina da bizim yapamadiklarimizi yapma sansi saglariz.

D.